Legfontosabb tudnivalók a dohányzásról

Kérdések és válaszok a dohányzásról

Hogyan szokhatnék le könnyen a dohányzásról? - Szilárd elhatározás és nagy akaraterő szükséges. Érdemes igénybe venni a leszokást segítő nikotintartalmú tapaszok és tabletták segítségét.

kep

Ha leteszem a cigit, el fogok hízni? - Az elhízás leggyakoribb oka nem maga a dohányzás abbahagyása, hanem a nikotinéhség miatt kialakuló nagymértékű nassolási vágy. Érdemes odafigyelni a táplálkozásra, sokat mozogni, így elkerülhető a jelentős súlynövekedés.

Minden nikotintartalmú tabletta vényköteles? - Vannak köztük olyanok, melyeket csak receptre vásárolhat meg, de számos termék (pl. a Niquitin termékcsalád) kereskedelmi forgalomban is kapható.

Okozhat-e a terhesség alatti dohányzás kimutatható eltérést a babánál? - A dohányzó kismamáknál nagyobb a vetélés, a koraszülés és a kis születési súly kockázata.

Okozhat-e a dohányzás visszatérő köhögéses panaszokat? - Igen, mivel a dohányzás irritálja a légutakat. De a köhögés számos egyéb megbetegedés előfutára is lehet, emiatt elhúzódó panaszok esetén mindig szükség van alapos kivizsgálásra.

Mik lehetnek a nikotinelvonás tünetei? -  A leggyakoribb tünetek az ingerlékenység, a szorongás, a nyugtalanság és a növekvő étvágy. Emellett előfordulhat csökkent szívműködés, vérnyomás-ingadozás, testhőmérséklet-változás.

Baj-e, ha fogamzásgátló tabletta szedése mellett dohányzom? - Ilyen esetben nagyobb a kockázata több szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának, leginkább az alsóvégtagi mélyvénás trombózis veszélye növekszik.

A dohányzásról való leszokás után mennyi idő kell ahhoz, hogy tisztuljon a szervezetem? - Már néhány nap múlva javul az ízérzékelés, hetek múlva csökkennek a légúti panaszok.

A leszokás után mennyi idővel csökken a tüdőbetegségek, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata? - A statisztikák szerint kb. 15-20 évvel a dohányzás abbahagyása után csökken a nemdohányzókéval azonos szintre a betegségek kockázata.

Segíthet-e a leszokásban az elektromos cigi? Ha az nem jó, mit ajánlanak? - Azzal, hogy az elektromos cigaretta a dohányzást imitálja, a pszichés függőséget nem csökkenti, így tapasztalatok szerint a végleges leszokásban nem segít. Erre a célra sokkal alkalmasabb a nikotintapasz.

További tartalmak

Miért érdemes leszokni? A nikotin, az alattomos mér... Teherbeesés, várandósság... Ilyen is van: a harmadlagos... Leszoknék, de hogyan? A leszokás előnyei...

Cikk ajánló

Asztma és dohányzás

A dohányzás különböző tüdőbetegségeket, köztük asztmát is okozhat. Bár ez nem hangzik meglepőnek, felmérések mégis azt mutatják, hogy az asztmások között is rengetegen dohányoznak.

Promokép

25 tipp a leszokáshoz

Erős akarat és sziklaszilárd elhatározás – ezek a legfontosabbak a sikeres leszokáshoz. Kevés, ha csak gondolkodsz azon, hogy le kellene szoknod. Tippjeink segítenek.

Promokép

Teherbeesés, várandósság

Már a tizenéves gyermekek is tudják, milyen káros hatásai vannak a dohányzásnak. Kevesen gondolnak viszont arra, hogy a dohányfüst mennyire veszélyes a még meg sem fogant babákra.

Promokép

Nekik is árt - A dohányosok házi kedvencei

Hogy a cigaretta milyen mértékben károsíthatja az emberi szervezetet, mindannyian jól tudjuk. De arra már kevesen gondolnak, hogy a füsttel házi kedvenceink egészségének is ártunk.

Promokép

Dohányzás és C-vitamin

A C-vitamin az egyik legismertebb vitaminunk, amely antioxidáns és gyökfogó hatásáról nevezetes. A dohányzás olyan megterhelést jelent a szervezet számára, amely a C-vitamin bevitelből is nagyobb mennyiséget indokol.

Promokép
<< >>
Patika kereső

Kérj segítséget, szükség esetén használj nikotintartalmú tapaszt, tablettát. Hol szerezheted be legkönnyebben?

Megnézem
s.o.s. rágyújtanék

Úgy érzed, nem bírod tovább és rá kell gyújtanod? Nézd meg, mások szerint miért érdemes mégis kitartanod!

Megnézem