Legfontosabb tudnivalók a dohányzásról

Kérdések és válaszok a dohányzásról

Hogyan szokhatnék le könnyen a dohányzásról? - Szilárd elhatározás és nagy akaraterő szükséges. Érdemes igénybe venni a leszokást segítő nikotintartalmú tapaszok és tabletták segítségét.

kep

Ha leteszem a cigit, el fogok hízni? - Az elhízás leggyakoribb oka nem maga a dohányzás abbahagyása, hanem a nikotinéhség miatt kialakuló nagymértékű nassolási vágy. Érdemes odafigyelni a táplálkozásra, sokat mozogni, így elkerülhető a jelentős súlynövekedés.

Minden nikotintartalmú tabletta vényköteles? - Vannak köztük olyanok, melyeket csak receptre vásárolhat meg, de számos termék (pl. a Niquitin termékcsalád) kereskedelmi forgalomban is kapható.

Okozhat-e a terhesség alatti dohányzás kimutatható eltérést a babánál? - A dohányzó kismamáknál nagyobb a vetélés, a koraszülés és a kis születési súly kockázata.

Okozhat-e a dohányzás visszatérő köhögéses panaszokat? - Igen, mivel a dohányzás irritálja a légutakat. De a köhögés számos egyéb megbetegedés előfutára is lehet, emiatt elhúzódó panaszok esetén mindig szükség van alapos kivizsgálásra.

Mik lehetnek a nikotinelvonás tünetei? -  A leggyakoribb tünetek az ingerlékenység, a szorongás, a nyugtalanság és a növekvő étvágy. Emellett előfordulhat csökkent szívműködés, vérnyomás-ingadozás, testhőmérséklet-változás.

Baj-e, ha fogamzásgátló tabletta szedése mellett dohányzom? - Ilyen esetben nagyobb a kockázata több szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának, leginkább az alsóvégtagi mélyvénás trombózis veszélye növekszik.

A dohányzásról való leszokás után mennyi idő kell ahhoz, hogy tisztuljon a szervezetem? - Már néhány nap múlva javul az ízérzékelés, hetek múlva csökkennek a légúti panaszok.

A leszokás után mennyi idővel csökken a tüdőbetegségek, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata? - A statisztikák szerint kb. 15-20 évvel a dohányzás abbahagyása után csökken a nemdohányzókéval azonos szintre a betegségek kockázata.

Segíthet-e a leszokásban az elektromos cigi? Ha az nem jó, mit ajánlanak? - Azzal, hogy az elektromos cigaretta a dohányzást imitálja, a pszichés függőséget nem csökkenti, így tapasztalatok szerint a végleges leszokásban nem segít. Erre a célra sokkal alkalmasabb a nikotintapasz.

További tartalmak

Asztma és dohányzás Dohányzás és C-vitamin Ezért árt a passzív dohányz... A leszokás előnyei... Teherbeesés, várandósság... Miért érdemes leszokni?

Cikk ajánló

Ezért árt a passzív dohányzás

A passzív dohányzás veszélye és károsító hatása akkor tudatosodott sokakban, amikor számos országban dohányzást korlátozó intézkedéseket vezettek be, így védve a nemdohányzó emberek egészségét.

Promokép

Dohányzás és C-vitamin

A C-vitamin az egyik legismertebb vitaminunk, amely antioxidáns és gyökfogó hatásáról nevezetes. A dohányzás olyan megterhelést jelent a szervezet számára, amely a C-vitamin bevitelből is nagyobb mennyiséget indokol.

Promokép

A leszokás előnyei...

Az utolsó elszívott szál után mindössze 20 perccel a pulzus és a vérnyomás normál értékre csökken, 1-2 nap múlva pedig egyre több pozitív változás tapasztalható egészségünkben, közérzetünkben.

Promokép

25 tipp a leszokáshoz

Erős akarat és sziklaszilárd elhatározás – ezek a legfontosabbak a sikeres leszokáshoz. Kevés, ha csak gondolkodsz azon, hogy le kellene szoknod. Tippjeink segítenek.

Promokép

Miértek a dohányzásról

"A dohányzás káros az egészségre!” Akkor mégis miért van ennyi dohányos? Vajon nem tudják, milyen károkat okoznak a szervezetükben? Bizonyára tisztában vannak vele. Akkor mégis miért?

Promokép
<< >>
Patika kereső

Kérj segítséget, szükség esetén használj nikotintartalmú tapaszt, tablettát. Hol szerezheted be legkönnyebben?

Megnézem
s.o.s. rágyújtanék

Úgy érzed, nem bírod tovább és rá kell gyújtanod? Nézd meg, mások szerint miért érdemes mégis kitartanod!

Megnézem